Aan deze punten moet uw woning in 2020 voldoen

Vanaf januari 2020 heeft de Vlaamse Overheid huisbezitters enkele regels opgelegd waaraan iedere woning dient te voldoen. Bij het niet naleven van deze regels riskeert u strafpunten. In dit artikel gaan we in op dakisolatie, dubbel glas, rookmelders en de regels omtrent de verwarmingsketel.

Dakisolatie

Goede dakisolatie voorkomt u dat er warmte verloren gaat via het dak en bespaart u op de energiekosten. Zorg er tijdens het isoleren voor dat de isolatieplaten of het isolatiemateriaal naadloos op elkaar zijn aangesloten, mochten er toch nog wat naden en kieren tussen de isolatie bevinden, zorg er dan voor dat deze naden en kieren goed afgedicht, afgeplakt of opgevuld worden; Deze hardschuim isolatieplaten hebben, net als glaswol, een hoge isolatie waarde en zijn uiterst geschikt voor het isoleren van schuine daken.

Glaswol is heel geschikt voor hellende daken en PIR isolatieplaten kunnen heel goed worden toegepast bij een plat dak. Isolatieplaten worden vaak gebruikt voor het isoleren van de binnenzijde van het dak. Door de dakpannen te verwijderen en daaronder isolatie te platen levert de beste isolatie op. Ook het plaatsen van platen aan de binnenkant van het dak levert zeer goede isolatie op. Het spuiten van isolatie onder de dakpannen levert een matige isolatie op en is daarom de laatste keuze.

Het isolatiemateriaal, vaak een minerale wol of dakisolatieplaten, wordt dan tussen het houten of metalen raamwerk van de dakconstructie geplaatst. Gaat er veel warmte in je huis verloren en wil je graag een goede dakisolatie aanbrengen, dan is het aan te raden om hiervoor een goede dakspecialist in de arm te nemen. Dakisolatieplaten zijn meestal beschikbaar in grote formaten, wat ze erg geschikt maakt voor het snel isoleren van grote oppervlakken zoals daken.

Dakisolatie aanbrengen aan de binnenzijde begint met het het plaatsen van een houten of metalen frame, hier tussen worden de isolatieplaten aangebracht

Prijzen dakisolatie

Wat isoleren?Prijs per m²
Plat dak (via de binnenkant)€35 – €50
Plat dak (via de buitenkant)€60 – €80
Hellend dak (via de binnenkant)€25 – €50
Hellend dak (via de buitenkant)€40 – €60

Meer informatie over Dakisolatie

Dubbel glas

Uw huis beter isoleren met dubbelglas (ook wel isolatieglas) kan heel eenvoudig en levert u bovendien een enorme kostenbesparing op.

HR++ beglazing is dubbelglas met een optimale warmte-isolatie. Als u nog meer profijt wilt van uw dubbel glas, dan is het verstandig om niet alleen het enkel glas te vervangen voor dubbele beglazing, maar daarnaast ook nieuwe kozijnen te plaatsen. HR++ glas biedt een betere isolatie van uw huis, waardoor u sneller uit de kosten bent doordat u bespaart op de stookkosten van uw woning.

In een gemiddelde eengezinswoning met dubbele beglazing (geen HR-glas) gaat ongeveer 15%-20% van de warmte verloren door ramen en buitendeuren. HR++ glas: Dubbel glas / isolatieglas met isolerende coating en spouw gevuld met argon vulling. Op basis daarvan ben ik langs verschillende glaszetters geweest om te kijken wat de mogelijkheden zijn van dubbel en triple glas en ik heb gekozen voor triple glas, omdat ik én de kozijnen wilde vervangen en het glas wilde vervangen. Ga je kozijnen vervangen, kies dan meteen voor triple glas en goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting.

Als je de kosten en besparing van het vervangen van enkel glas door HR++ glas (in bestaande kozijnen) vergelijkt met een spaarrekening zou je 6 procent rente krijgen, berekent Milieu Centraal. In een hoekwoning zijn de kosten voor nieuwe kozijnen met HR++ glas 8.100 euro. Waar de spouw bij gewone dubbele beglazing gevuld is met droge lucht, is die bij hoogrendementsglas (HR++) gevuld met een edelgas.

Prijzen dubbel glas

Soort glasGemiddelde prijs per m² incl. BTW
Dubbel glas€45 – €55
HR€55 – €65
HR+€65 – €70
HR++€70 – €75

Rookmelders

Als je veilig wilt wonen is het belangrijk dat je per verdieping van je huis, minimaal één rookmelder hebt hangen. De Brandweer geeft informatie en advies over rookmelders en het juist plaatsen ervan. Je koppelt de rookmelders aan elkaar en ze geven bij brand automatisch een seintje af aan de andere rookmelders in huis. Deze geven bij brand een signaal af aan de andere rookmelders in huis. Rookmelders kunnen levens redden, doordat ze bij brand op tijd alarm slaan. Sommige batterijgevoede rookmelders gaan 10jaar mee. De slimme rookmelder is batterij gevoed en houd dit 5 jaar lang vol zonder batterijen te vervangen. Het is verstandig meerdere rookmelders in huis op te hangen zodat je altijd direct gewaarschuwd wordt met een luid signaal. Waar u ook bent, het is altijd goed om eens te kijken waar dat u de rookmelders tegenkomt.

Alle rookmelders geven een waarschuwingssignaal als de batterij leeg begint te raken door middel van een repeterend kort piepsignaal. De meeste rookmelders werken op batterijen. Zodra beneden brand uitbreekt, gaan ook de rookmelders boven af. Speciaal voor in de keuken en of badkamer is er een hittemelder beschikbaar.

Brandmelders hoeven niet duur te zijn en een goedkope rookmelder werkt niet minder goed dan een dure variant. Als één rookmelder alarm slaat, zal hij de overige melders in ‘het netwerk’ een melding geven, waarna ook deze apparaten een alarmsignaal zullen laten horen. Met koppelbare rookmelders heeft u de zekerheid dat bij rookontwikkeling of vuurontwikkeling iedereen in huis op tijd gewaarschuwd wordt.

Verwarmingsketel

In een verwarmingsketel komen elektriciteit, water en gas samen, hierdoor is het erg belangrijk dat deze goed onderhouden blijft. Een cv-ketel of voluit centraleverwarmingsketel is het onderdeel van een centraleverwarmingsinstallatie dat voor warm water zorgt waarmee de verblijven in een pand verwarmd worden. Dan wordt de verkoop van gasgestookte verwarmingsketels aan banden gelegd en bent u verplicht om over te gaan op een warmtepomp.

Een solo cv-ketel is een verwarmingsketel die alleen maar het huis kan verwarmen. Het kiezen van een nieuwe verwarmingsketel is één van de belangrijkste beslissingen bij het plaatsen van een nieuwe cv-installatie. Een centrale verwarmingsketel – ook wel cv-ketel genoemd – is onderdeel van het centrale verwarmingssysteem in de woning.

Dit kan ieder type ketel zijn, ook een verwarmingsketel zonder gas of een elektrische cv-ketel. Wanneer alles is aangesloten en vervangen, maakt de verwarmingsketel specialist de cv-ketel klaar voor gebruik. Deze verwarmingsketel levert naast warmte en warm water ook nog eens elektriciteit, je hebt met deze ketel dus een soort eigen energiecentrale.

Is je verwarmingsketel aan vervanging toe en wil je een nieuwe cv-ketel kopen? Wilt u een moderne verwarmingsketel vervangen voor een nieuwe cv ketel? Het water dat de verwarmingsketel verbruikt, komt koud terug de ketel in. Een warmtewisselaar verwarmt het koude retourwater met de warme rookgassen die ontstaan door de verbranding van het aardgas.

Doorgaans gaat een verwarmingsketel zo’n 12 à 15 jaar mee, daarna moet deze vervangen worden. Trouwens ook het afvoeren van uw oude cv ketel is inbegrepen bij de nieuwe installatie van uw nieuwe verwarmingsketel. Ten eerste heeft u bij de huur van uw nieuwe verwarmingsketel geen hoge aanschafkosten en geen installatiekosten.

Voor verwarmingsketels op gas legt Vlaanderen een tweejaarlijkse controle op, het Brussels en het Waals Gewest houden het bij een driejaarlijks onderhoud. Een nieuwe verwarmingsketel aankopen, is niet meteen een kleine kost, dus voorzie je best regelmatig een onderhoud om je ketel in goede staat te houden. Voor verwarmingsketels op stookolie dien je een jaarlijks onderhoud te plannen, voor gasketels dient dit tweejaarlijks te gebeuren in Vlaanderen en driejaarlijks in Brussel en Wallonië.

Prijzen verwarmingsketel

Type verwarmingsketelGemiddelde prijs
HR-ketel€1500 – €2500
Condensatieketel€2500 – €5000
Warmtepomp€7500 – €20000

Interessante links

admin