Zo weet je wat je kunt lenen voor jouw droomhuis

admin Comments are Closed Posted on

Je hebt een bepaalde leeftijd bereikt dat je misschien klaar bent om serieuze stappen te maken wat betreft huisvesting. Misschien vraag je je af: hoeveel kan ik lenen voor een huis? Dat hangt van vele verschillende factoren af. Het kan namelijk bijvoorbeeld liggen aan jouw persoonlijke factoren, zoals je inkomen. Maar er zijn ook factoren die je zelf niet in de hand kan hebben, bijvoorbeeld de huidige rente die op de hypotheek staat. Voordat je het huis van je dromen gaat kopen zijn er vele zaken waar je van tevoren al rekening mee moet houden. Dit artikel schetst een globaal beeld van de factoren die een rol kunnen spelen bij de totale lening die je kunt krijgen. Lees snel verder om hier meer over te leren.

Inkomen

Natuurlijk is een van de dingen waar je het eerst aan denkt bij het lenen van geld voor je droomhuis, het inkomen. De hoogte van je inkomen heeft namelijk een grote invloed op de hypotheek. Simpel gezegd, hoe hoger je inkomen, hoe meer geld je kunt lenen. Maar het ligt er ook aan waar je dit inkomen uit verkrijgt. Het kan namelijk zo zijn dat je inkomen elke maand verschilt, dus dat je geen vast maandsalaris verdient. Dit kan voor de bank een factor zijn om je als minder betrouwbaar in te schatten. Niet alleen wordt er gekeken naar inkomen op basis van loon, ook wordt er bijvoorbeeld gekeken naar eventuele uitkeringen die je krijgt. Dit allemaal heeft te maken met de maandelijkse aflossing berekenen.

Schulden

Naast inkomen, zijn schulden ook een grote bepalende factor. Indien je nog een hoog lopende schuld hebt, kan dat de hypotheek die je zou kunnen krijgen helaas verminderen. Het is dus goed om van te voren ook al te bedenken hoe je deze schulden gaat aflossen en of het niet beter is om eerst de schulden af te betalen, voordat je een hypotheek afsluit. Daarnaast kunnen hypotheekverstrekkers altijd in een bepaald archief bekijken welke leningen jij in het verleden hebt afgesloten, het zogenaamde Bureau Krediet Registratie (BKR). Zij willen namelijk weten hoe jouw terugbetaling gedrag is, gezien jij ook een aanzienlijk bedrag van hen zal lenen.

Hypotheekrente

Als de rente hoog is, dan zal het ook moeilijk worden om de lasten te kunnen betalen. Daarom speelt de hypotheekrente van het moment ook een belangrijke rol hij het lenen van geld voor een huis. Als de rente dus relatief hoog is, zal de hypotheek bank gemiddeld minder geld per hypotheek uitlenen. Dit doen zij om preventief ervoor te zorgen dat mensen niet hun lasten kunnen betalen vanwege de hoge rente.

Energiebesparende factoren

Tegenwoordig spelen energieklassen een belangrijke rol als het gaat om het kopen van een huis. Vaak zijn hypotheekbanken bereid om meer hypotheek te verschaffen, als jij van plan bent om energiebesparende maatregelen te nemen. Stel dat je bijvoorbeeld kiest voor zonnepanelen of dakisolatie, dan kan dat je in sommige gevallen tot wel 9000 euro schelen in de lening. Het is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens goed voor je portemonnee op de lange termijn!

admin