Als jij een koopwoning hebt en je bent van plan deze tijdelijk te verhuren, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de opties die je hebt. Je wil natuurlijk geen risico lopen, en gezien de complexiteit hiervan kan er het een en ander misgaan. Als je op juridisch vlak dus sterk in je schoenen wil staan, dan is het goed om dit artikel door te nemen. Er zijn namelijk sinds de laatste aantal jaren meer opties die het mogelijk maken om je woning te verhuren. Ook zijn hier bepaalde wetten bij ingevoerd, om het allemaal zo soepel en eerlijk mogelijk te laten verlopen. Er heerst namelijk momenteel een grote leegstand van woningen en hier zijn dus ook verschillende maatregelen voor genomen. Dus of je je woning nu tijdelijk wil verhuren, of eigenlijk wil verkopen maar in de tussentijd wil verhuren, de opties zijn eindeloos. Lees gauw verder op de opties te overwegen voor woning verhuren.
Tijdelijke huur
Het is mogelijk om je woning tijdelijk te verhuren. Je kunt bijvoorbeeld je woning verhuren aan expats, die tijdelijk in Nederland zijn. Hierbij sluit je dus een huurcontract af voor bepaalde tijd. In dit geval is het als verhuurder niet mogelijk om de huur tussentijds op te zeggen. Daarom moet je van te voren goed bedenken of je inderdaad het huis voor bijvoorbeeld twee of vijf jaar kunt verhuren. De huurder kan wel tussentijds de huur opzeggen, met een minimale opzegtermijn van drie maanden zodat jij eventueel een vervanger kunt vinden!
Vakantieverhuur
Natuurlijk is het ook mogelijk in je huis voor kortere verblijven te verhuren aan mensen die bijvoorbeeld op vakantie of een weekendje weg zijn. Het is goed om de regels per gemeente hiervoor na te kijken, gezien dit nogal kan verschillen. Er zijn namelijk bijvoorbeeld een maximaal aantal nachten dat je je woning kan verhuren aan vakantievierders, afhankelijk van de gemeente waar je in zit. Tegenwoordig zijn er vele platforms, zoals AirBnB waarop je je woning te huur kunt zetten.
Via de leegstandswet
Daarnaast is het voor huizenbezitters ook mogelijk om je woning te verhuren via de leegstandswet. Deze wet kwam vooral tot stand om krakers uit leegstaande panden te houden. Deze wet maakt het namelijk mogelijk om woning die in hun verhuurperiode te koop blijven staan te verhuren aan tijdelijk huurders. Dit kan voor jou als huiseigenaar enorm schelen in de kosten. Maar je moet dan wel een aantal zaken regelen, bijvoorbeeld toestemming krijgen van je hypotheekverstrekker. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je maar vijf jaar gebruik kunt maken van deze regeling. Vaak lukt het verkopers wel om tegen die tijd hun woning te verkopen.
Tussenhuur
Deze regeling wordt wel eens gebruikt bij mensen die bijvoorbeeld tijdelijk een verre reis gaan maken. Het lijkt een beetje op de tijdelijke huur regeling die eerder is besproken, maar toch verschilt het enigszins. Het is nu namelijk wel als verhuurder mogelijk om tussentijds het contract op te zeggen, met uiteraard een opzegtermijn. Daarnaast is het bij de tussenhuur regeling mogelijk om het contract te verlengen, terwijl dat bij tijdelijk verhuur op basis van bepaalde tijd niet mogelijk is!