Huis kopen? Controleer deze 5 dingen voor het dak

Door het dak jaarlijks te laten controleren en het goed te onderhouden, blijft u problemen voor en bespaart u kosten hierdoor kunt u tientallen jaren genieten van een goed ‘onderhouden’ pannendak. U kan zelf controleren of het dakpannen dak nog in goede staat is. Of u kan dit natuurlijk aan de dakdekker bij u in de buurt uitbesteden. Na een tijdelijke noodoplossing heeft De Dak inspecteur een aantal dagen geleden onze dakbedekking van het platte dak vervangen en is de lekkage verholpen.

Is het dak nog in goede staat?

Als u de dakbedekking kosten zo laag mogelijk wilt houden is dakpannen laten leggen een van de goedkoopste opties. Bent u juist op zoek naar dakbedekking voor een hellend dak, dan kunnen we onderscheid maken tussen 3 soorten: dakpannen , metaal en het rieten dak Wanneer u kijkt naar de dakbedekking kosten dan zijn dakpannen het goedkoopste en hebben ze tevens een lange levensduur. Het internet staat namelijk vol met richtprijzen, maar de hoogte van de totale dakbedekking kosten is afhankelijk van vele factoren, zoals het verschil in de bitumen en EPDM dakbedekking prijs.

Dakbedekking prijzen

Bekijk hieronder de prijs van dakbedekking zoals dakshingles, EPDM folie, bitumen dakbedekking en polycarbonaat platen. Goedkope dakbedekking kopen zoals dakpanplaten, lichtdoorlatende golfplaten, EPDM dakbedekking , dakleer en polycarbonaat platen voor een scherpe prijs. Aangeraden wordt om een dakbedekking van bitumen of PVC jaarlijks te controleren op slijtage, algen en mos, terwijl een dakbedekking van EPDM nauwelijks onderhoud nodig heeft.

SoortGemiddelde kosten
Bitumen€2.400,-
EPDM€3.400,-
Kunststof€3.900,-
Dakpan€4.200,-
Rieten€4.200,-

Is er dakisolatie aangebracht?

Met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en kun je de zolderkamer ook direct gebruiken als slaapkamer of hobbykamer. Wanneer u de ruimte onder uw dak niet dagelijks gebruikt, is het minder interessant deze te isoleren met dakisolatie en kan de ruimte beter als buffer dienen.

Soorten dakisolatie

Een isolatiebedrijf kan je adviseren wat voor jouw huis de beste methode van dakisolatie is. En met welk isolatiemateriaal. Zo wordt voor de isolatie aan de buitenkant van platte daken gebruikgemaakt van PIR dakisolatieplaten en XPS dakisolatie, terwijl glaswol of steenwol vaak gebruikt wordt voor het isoleren van binnenuit.

Welk isolatiemateriaal het beste gebruikt kan worden voor dakisolatie is afhankelijk van de isolatiewaarde oftewel warmteweerstand, ook wel rd-waarde genoemd. De Kooltherm en Therma dakisolatieplaten hebben naast een uitstekende isolatiewaarde ook een goede brandklasse. De infographic ‘Kosten en besparingen dakisolatie (Rc=4)’ gaat over het geld dat je bespaart met dakisolatie bij verschillende type woningen, in een moderne stijl met groene vlakken en zwarte iconen (huis met schuin dak, huis met plat dak, winkelwagen).

Bij plat dak isoleren vanaf de binnenzijde wordt het isolatiemateriaal van binnen uit geplaatst tussen de balklaag. De beste dakisolatie is het aanbrengen van isolatiemateriaal bovenop het platte dak, waarna de isolatie wordt afgewerkt met waterdicht materiaal. Is de isolatie webshop voor glaswol isolatie, steenwol isolatie, harde isolatie platen, eps isolatieplaten, pir isolatieplaten en andere benodigde bouwmaterialen voor het bouwen van geïsoleerde wanden en daken.

Vasthouden van warmte door dakisolatie

Warme lucht stijgt op, waardoor tot wel 30% van de warmte binnen de woning verloren kan gaan wanneer een dak slecht geïsoleerd is. Een dak isoleren met goede dakisolatie folie, houdt in de winter warmte binnen en in de zomer warmte buiten. De kosten van een woning met een schuin dak met een onverwarmde zolder en een woning met zoldervloerisolatie met een onverwarmde zolder, gaan over een onverwarmde zolder die gebruikt wordt als opbergruimte; het isolatiemateriaal wordt zonder afwerking aangebracht met een Rc-waarde van 4 m2K/W. Bij dakisolatie vanuit de binnenzijde van het dak, wordt er isolatiemateriaal zoals PIR, glaswol of dakisolatieplaten aan de binnenzijde van het schuine dak geplaatst.

Dakisolatie prijzen

De prijs van dakisolatie wordt door meerdere factoren bepaald, zoals het soort isolatiemateriaal (het ene soort is duurder dan het andere), de arbeid die er in gaat zitten (hoeveel manuren), eventuele extra kosten zoals hoogwerkers en tenslotte de projectlocatie (ver rijden voor een bedrijven en wel of niet goed bereikbaar omdat de woning bijvoorbeeld midden in het bos staat).

Wat laten isoleren?Gemiddelde prijs per m²
Hellend dak langs binnen€25 – €50
Hellend dak langs buiten€40 – €65
Plat dak langs binnen€25 – €45
Plat dak langs buiten€75 – €110

Hemelwaterafvoeren en dakgoten van goede kwaliteit?

Omdat het in Nederland vaak regent is het belangrijk dat uw dak beschikt over een goede hemelwaterafvoer. Deze hemelwaterafvoeren zorgen voor de juiste filtering en voeren het hemelwater snel af naar het riool of infiltratiekrat.

Hemelwaterafvoeren (H.W.A.) zijn van ouds her een gebruik dat zorgt voor een goede afwatering van dakgoten. Zinken hemelwaterafvoeren en dakgoten zijn toepasbaar in nieuwbouw-, renovatie- en restauratiesector, zowel in de woning als utiliteitsbouw. Een EPDM hemelwaterafvoer zorgt ervoor dat uw EPDM dakgoot goed functioneert. De tijdelijke hemelwaterafvoer is een buisfolie van pe. Hiermee heeft u een goedkope oplossing voor de korte termijn dat uw dakgoot nog niet is voorzien van regenpijpen.

Het is van belang dat de dakgoot schoon is zodat het regenwater snel via de dakgoot en de regenpijp afgevoerd kan worden. Om regenwater snel weg te leiden, heeft u goede HWA-buizen nodig voor uw hemelwaterafvoer. De zinken hemelwaterafvoeren behoren ook tot ons assortiment. Regenwater dat vrij (zonder dakgoot en regenpijp) naar beneden komt waait tegen de wanden van blokhutten en tuinhuisjes.

Dakgoten vervangen Prijzen

Het kan ook voorkomen dat de goten niet allemaal vervangen hoeven te worden en dat een plaatselijke reparatie al meer dan voldoende is. Bij het repareren van de zinken dakgoot kan de rest van de goten blijven zitten en zal alleen het gedeelte wat lek is vervangen worden door een nieuw deel. Stel u wilt 1 zinken dakgoot met een lengte van 4 meter vervangen dan kan een aannemer daar ongeveer €610,- voor berekenen mocht u 3 zinken dakgoten willen vervangen met ieder een lengte van 4 meter dan kan een aannemer daar ongeveer €1310,- voor berekenen. Zinken dakgoten zijn duurder dan het vervangen van een kunststof dakgoot.

SoortPrijs per M²
Zink€30,- tot €35,-
Kunststof€25,- tot €35,-
Koper€40,- tot €45,-
Aluminium€30,- tot €55,-

Wat is de staat van de dakpannen?

Na het schoonmaken van het dak is het impregneren van de dakpannen of oude golfplaten ( asbest ) een zeer goede oplossing om zo in de toekomst alg, vuil, mos, te voorkomen. De meeste daken (dakpannen, lei, shingles en golfplaten) kunnen wij schoonmaken met heet water onder hoge druk. De meeste daken (dakpannen, golfplaten, shingles en lei) reinigen wij over het algemeen met heet water onder hoge druk. Daarnaast is een schoon dak vrij van vieze groene/gele/grijze vlekken, (korst)mossen, algen die de coating/verflaag aanvreten waardoor de bescherming en kleur van de dakpan verdwijnen zichtbepalend en geeft het reinigen van het dak uw woning, bedrijfspand of vastgoed een verzorgde uitstraling.

Impregneren of het aanbrengen van een dakcoating zorgt ervoor dat vuil en water af ge stoten worden en geen hechting meer kunnen krijgen op de dakpannen. Het onder hoge druk met koud of warm water reinigen van de dakpannen, al dan niet met gebruik van een vuilvrees. Voor het ontmossen en/of reinigen van de dakpannen zal meestal gebruik gemaakt worden van hogedruk.

Dakreiniging prijzen

Nadat de dakpannen gereinigd zijn kunt u ervoor kiezen om deze te laten coaten of impregneren. Als je dakpannen gereinigd zijn is dat namelijk een goed moment om ze te ook direct te laten impregneren of coaten. Om die redenen is het aan te raden om een specialist in te schakelen wanneer je je dakpannen wilt laten reinigen De gemiddelde kosten voor het laten reinigen van een pannendak liggen tussen de €5 en €15 per m2. Indien je ze naast het reinigen ook wilt laten impregneren moet je rekening houden met een totaalbedrag tussen de €15 en €30 per m2 en voor coaten tussen de €30 en €45 per m2.

Wil je je dakpannen alleen laten ontmossen, dan moet je rekenen op een gemiddelde richtprijs van zowat 10 tot 15 euro per m². Wil je de dakpannen niet alleen laten reinigen maar ook coaten, dan zal de professional je daar gemiddeld rond de 30 tot 35 euro per m² aanrekenen. Delen van de woning welke door het reinigen van de dakpannen bevuilt worden zullen eveneens, indien mogelijk, met een hogedrukspuit worden afgespoten. Door het reinigen van de dakpannen met een hogedrukspuit, kunnen andere delen van de woning vuil worden.

WerkzaamhedenKosten
Reinigen€550,- tot €850,-
Reinigen + coaten€1.250,- tot €1.700,-

Maak gebruik van de premie voor dakrenovatie

Hier geven wij u een beter inzicht over de gemiddelde kosten van het vervangen van uw dakbedekking, iets wat altijd aan bod komt tijdens een dakrenovatie of het laten renoveren van uw dak. Voor het verwijderen van de oude dakbedekking en het plaatsen van nieuwe dakbedekking betaal je ongeveer €50,- per m². Voor een dakrenovatie inclusief dakisolatie plaatsen, ligt de prijs per m² rond de €75,-. Opgelet: als u als aanvrager de voorbije 10 jaar verbeteringspremies hebt ontvangen voor uw woning en u vraagt een renovatiepremie aan voor dezelfde woning, dan worden de bedragen van de verbeteringspremie afgetrokken van de renovatiepremie als het gaat om werken in dezelfde categorie.

interessante links

admin